Waterkwantiteit


Wat wordt er gemeten?
Het waterkwantiteitsmeetnet bestaat uit online meetpunten voor waterstanden en afvoeren, neerslag en grondwaterstanden. De oudste peilschaalopnamen zijn van 1896 en de oudste automatische metingen zijn van 1967.

Waarom wordt er gemeten?
De metingen worden gebruikt om te controleren of stuwen en gemalen goed werken. In geval van extreem hoogwater of langdurige droogte worden meetgegevens gebruikt om een goed beeld te krijgen van de actuele situatie zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast worden meetgegevens gebruikt bij het ontwerpen van nieuwe beeklopen en vispassages en om mogelijke wateroverlastlocaties in kaart te brengen. Het waterschap levert verder meetgegevens aan Rijkswaterstaat, die deze gegevens gebruikt voor het beheer van het Twentekanaal en de IJssel.

Hoe worden de gegevens gecontroleerd?
Alle metingen worden opgeslagen in een database en gecontroleerd op fouten. Onmogelijke meetwaarden worden automatisch verwijderd. Vervolgens controleert een medewerker de meetreeksen op meetfouten en coorigeerd deze waar mogelijk. Bij in het oog springende meetfouten gebeurt dit binnen enkele dagen tot weken. Na enkele jaren zijn alle meetreeks nagelopen op fouten. Ontbrekende metingen worden doorgaans niet aangevuld. Zie je een meetfout, dan horen we dat graag via waterdata@wrij.nl.

Vragen?
Voor vragen of voor het opvragen van meetgegevens kan je een mail sturen naar waterdata@wrij.nl.

Debietmeting Oude IJssel bij de grens